Stichting Mariën Zathe uit Kollumerzwaag gebruikt een Gallagher-afrastering voor haar paddocks, rijbak en wei. We kregen van hen deze indrukwekkende foto en een enthousiast verhaal over hoe ze ervoor zorgen dat hun afrastering altijd op orde is. 

Gebruikt u Gallagher en heeft u hier een leuk of bijzondere ervaring bij? We horen het graag!

"We hebben een kleinschalig paardenpension en combineren dat met een zorgboerderij. De afrastering rondom de paddocks, rijbak en wei is deels vast en deels tijdelijk. De tijdelijke afrastering wordt vaak met zijn allen opgebouwd in het voorjaar. Met het materiaal van Gallagher staat het er dan weer mooi strak bij allemaal.

We hebben speciaal voor Gallagher gekozen, vanwege de kwaliteit en omdat de draden een breekpunt hebben. We zorgen voor andermans paarden en dan moet de afrastering gewoon goed op orde zijn.
In het najaar kwam al dat afrasteringsmateriaal natuurlijk weer in de schuur te liggen. Daarna werd het vaak nog enkele keren verplaatst, omdat we dan net weer op die plek in de schuur moesten zijn. Niet iedereen is daarmee dan even voorzichtig met schade als gevolg. En in het voorjaar ligt dan alles weer doorelkaar en is het weer zoeken geblazen... En dan als de afrastering is opgebouwd, ligt de rest op een kar en die kar heb je natuurlijk net weer nodig en dan ligt het spul weer in een hoekje ergens in de schuur. Dit herhaalde zich jaar in jaar uit. Dat probleem wilden we oplossen.

Daar kwam bij, dat we veel werken met vrijwilligers, stagiaires en mensen met een hulpvraag. Die mensen hebben in hun leven vaak nog weinig afrasteringen opgebouwd. En bijvoorbeeld voor de stagiaires is het belangrijk dat zij ook leren hoe je een deugdelijke afrastering bouwt en onderhoudt. We hebben de afrastering nu zo standaard opgezet, dat het voor iedereen heel eenvoudig is. Met behulp van veel haspels en palen (bielzen) die voorbereid zijn met beugels en ogen. Alles staat al zoveel mogelijk klaar in het weiland. De nieuwe witte paaltjes van 155 lang met stijgbeugelvoet bevallen ons daarbij trouwens uitstekend. Veel beter dan de oude generatie. Maar dat terzijde.
Bij zo'n standaard werkwijze hoort ook een standaard manier van opruimen. Het moet voor iedereen simpel en duidelijk zijn. Het moet praktisch zijn. Er moet overzicht zijn. En we wilden graag niet elke keer alles heen en weer slepen.

Zo ontstond het idee van de kar. We hebben zelf een systeem ontworpen waar alles op kan. De kar is extra verstevigd en heeft treeplanken, zodat je overal veilig bij kunt. Voor op de kar wilde ik juist voorkomen dat mensen gaan meeliften. Een ongeluk zit in een klein hoekje... Dus ik heb daar een gereedschapskist gemonteerd, zodat je daar gewoon niet kunt staan. Achterop hangen alle haspels, die eventueel automatisch zelf kunnen afrollen. En in de kar staan 12 kratten met alle losse onderdelen.
De kar is zo ontworpen dat er eventueel nog eenvoudig een frame overheen kan worden gebouwd om de boel af te sluiten, maar dat hebben we verder nog niet nodig.

In de praktijk werkt de kar ideaal. We hebben nu alles altijd bij ons. We hoeven de kar alleen maar aan te koppelen. De kar is overzichtelijk en daardoor is alles ook eenvoudig uit te leggen. Bijkomend voordeel is, dat we de kar in de winter mooi even in de werkplaats kunnen rijden en alles even kunnen schoonmaken en eventueel repareren. Zo blijft het Gallagher materiaal goed en staat alles weer klaar voor het voorjaar."

Stichting en Zorgboerderij Mariën Zathe 

Gebruikt u Gallagher en heeft u hier een leuk of bijzondere ervaring bij? Laat het ons weten!