Dealer webshop
Nederland / Nederlands

Onze geschiedenis

Dooitze Dijkstra was in 1977 op in Schotland op een schapenboerderij. Hij wilde over de elektrische afrastering stappen om een aantal lammeren te bekijken. Het lange gras bedekte bijna de gehele afrastering en Dijkstra concludeerde op basis van zijn kennis en ervaring dat er geen stroom op kon staan. Hij zwaaide zijn been over de draad en kreeg de schok van zijn leven op een zeer gevoelige plek.

Zijn zoon Erik zegt daarover: “Hij was totaal onder de indruk van wat hem overkomen was, mijn vader was vastbesloten de oorzaak ervan te ontdekken. Vanuit zijn ervaring was het onmogelijk dat er zoveel stroom op een afrastering met zoveel begroeiing stond.” Na een gesprek met de Schotse boer bleek dat de schok afkomstig was van de Gallagher BEV II Energiser. Dooitze Dijkstra keerde huiswaarts zonder schapen, maar met twee Gallagher schrikdraadapparaten.

Eenmaal thuis toonde hij zijn nieuwe aankopen aan zwager en zakenpartner Jan Veldman. Gezamenlijk kwamen ze al snel tot het besef dat dit apparaat enorme zakelijke potentie had. Ze wisten dat het Nederlandse schrikdraad van destijds zwak en ineffectief was, en zeker op het moment dat er gras tegen aan groeide. De twee boeren waren ervan overtuigd dat dit nieuwe en veel krachtiger apparaat goed zou verkopen onder Nederlandse schapenhouders, die te maken hadden met aanzienlijke kosten in hun traditionele hekwerk.

Ze schreven Bill Gallagher uit Nieuw-Zeeland een brief, daarin vragend naar meer informatie.
Tijdens een donkere, stormachtige nacht in het voorjaar van 1977, zat de familie Dijkstra rond de open haard op hun boerderij in Adorp toen zij iemand op het raam hoorden tikken. ´Wie kan dat zijn?´ vroegen zij zich af. De boerderij van de familie stond middenin het platteland, even buiten Groningen. Het regende en er was geen verlichting buiten. Niemand klopte normaal gesproken op het raam; als er bezoek kwam liep het gewoon naar binnen.

De familie liet de vreemdeling binnen. Hij stelde zich voor als Bill Gallagher. Eén van de Dijkstra's had hem geschreven en nu was hij uit Nieuw-Zeeland overgekomen om te praten over elektrisch hekwerk. Bill begon te vertellen over zijn bedrijf, de oorsprong ervan, en waarom zijn schrikdraadapparaten zo goed waren. Dooitze's Engels was niet zo goed, maar Erik en zijn jongere broer Meindert begrepen hem maar al te goed. Een volgend bezoek van Gallagher volgde in oktober, en even later kregen Veldman & Dijkstra de distributierechten van de Gallagher Energiser voor Nederland.

Inmiddels is Veldman & Dijkstra uitgegroeid tot de internationale handelsonderneming Gallagher Europe. Met meer dan 100 werknemers en een dealernetwerk in bijna alle Europese landen werken wij aan de verspreiding van het merk Gallagher. Gallagher Europe biedt een totaaloplossing in elektrische afrasteringen van zeer specialistisch maatwerk tot aan een oplossing voor het binnenhouden van huisdieren. Via ons dealernetwerk in Europa van meer dan 6000 dealer is er altijd een verkooppunt bij u in de buurt.